-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Strona BIP
zobacz nasz BIP-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka -
Powiązane strony
Menu
Menu
UCZNIOWIE PIERWSZEJ KLASY BIOLOGICZNO-CHEMICZNEJ NASZEGO LICEUM NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM
Uczniowie pierwszej klasy biologiczno-chemicznej naszego liceum na Uniwersytecie Przyrodniczym
„Czy kofeina może wpływać pozytywnie na organizm człowieka?
„Jak zbadać odczyn roztworu?”
„Jak zneutralizować substancje?”
„Z jakimi dodatkami do żywności spotykamy się w różnych produktach spożywczych i dlaczego?”
Na te i wiele innych pytań uzyskali odpowiedź uczniowie klasy 1C o profilu biologiczno-chemicznym. Dzięki współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu mogli oni uczestniczyć, w specjalnie dla nich przygotowanych, zajęciach na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu.
Pobyt na Uniwersytecie Przyrodniczym rozpoczął wykład poprowadzony przez dr Ewę Bulczak pt.: „Czy młodzież może spożywać kofeinę?”, podczas którego, licealiści z „Podgórnej”, dowiedzieli się jakie związki chemiczne zawiera filiżanka kawy, jakie są ich właściwości i czy zawsze skład filiżanki kawy oznacza to samo…Najbardziej uczniów zaciekawił wpływ kofeiny na młode organizmy. Młodzież poznała również rodzaje produktów bogatych w kofeinę – popularnych w Polsce i na świecie oraz ich znaczenie w dietetyce i medycynie.
Następnie, w dobrze wyposażonych laboratoriach uczniowie wykonywali samodzielnie doświadczenia z zakresu chemii. Zajmowali się rozpoznawaniem związków chemicznych z wykorzystaniem wskaźników pH, a także przeprowadzali miareczkowanie alkacymetryczne.
Warsztaty pt.: „Jak prawidłowo czytać etykiety na produktach spożywczych?” pozwoliły uczniom nie tylko rozpoznawać rodzaje dodatków wprowadzanych do żywności. Dzięki cennym wskazówkom uczyli się jak rozpoznać cechy, które posiadają najbardziej wartościowe produkty spożywcze i jak je można wykorzystać w codziennej diecie.
Dzięki warsztatom, zajęciom laboratoryjnym i wykładowi na Uniwersytecie Przyrodniczym uczniowie naszej szkoły mogli poszerzyć swoją wiedzę z zakresu chemii. Wizyta na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu była również dla młodzieży cennym doświadczeniem i pozwoliła – już podczas nauki w liceum poczuć się jak na studiach.
Małgorzata Morawska
Banery
Odnośniki
Informacje kontaktowe
Kontakt
ADRESul. Podgórna 12 |
TEL.+48 (61) 817 20 26
|
|
NIP: 777-34-11-795
|
Regon: 634427526
|
Konto bankowe: CITI HANDLOWY
|
Inspektor Ochrony Danych Osobowych
Marcin Mrozik
e-mail: iod@swarzedz.edu.pl
|
|
|