Menu

„DZIEŃ WSPÓŁPRACY” NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM W POZNANIU

„DZIEŃ WSPÓŁPRACY” NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM W POZNANIU

Jak smakują jadalne owady?

Czym są eko-produkty?

Co może być drogą do sukcesu?

Wykłady, zajęcia warsztatowe, gry i zabawy edukacyjne, które miały miejsce podczas „Dnia Współpracy” na Uniwersytecie Przyrodniczym, zachęcały nas do bliższego poznania danych tematów. W przedsięwzięciu uczniowie klas biologiczno – chemicznych Podgórnej brali udział w czwartek 20 lutego br., pod opieką Pani Małgorzaty Morawskiej i Pana Mateusza Helińskiego. Podczas spotkania mogliśmy poznać uczelnię. Zaprezentowana została oferta edukacyjna, osiągnięcia i kierunki studiów. Mieliśmy również okazję spotkać się ze studentami i porozmawiać o tym, jak studiuje się na Uniwersytecie Przyrodniczym. Podczas wykładu "Paradoks głodu i otyłości" omówiony został problem niedoboru i nadmiaru spożywania żywności w różnych rejonach świata. Przedstawiono statystyki i badania dotyczące głodu i niedożywienia oraz rozprzestrzeniającej się wśród ludzi fali otyłość, dotyczące Polski i innych państw. W kolejnym wykładzie „Czy Nauka, Pasja i Relacje Mogą Być Kluczem do Sukcesu?” poruszono tematykę związaną z pozyskiwaniem wiedzy i doświadczeniem zawodowym. Wiemy już, że łączenie nauki, pasji i pozytywne relacje międzyludzkie, mogą być kluczem do sukcesu. Absolwenci Uniwersytetu Przyrodniczego wypowiadali się na ten temat. Opowiadali o swoich przeżyciach na uczelni oraz podkreślali, że studia to nie tylko nauka, ale każe dobra zabawa i relacje z innymi, które zawiązują się na studiach i trwają lata. Następnie zostaliśmy podzieleni na grupy i uczestniczyliśmy w warsztatach pt.: "Ekoprodukt- z czym to się je" oraz "Jadalne owady- fakty i mity". Dużym przeżyciem dla wielu z nas było próbowanie, jak smakują suszone świerszcze, mączniki czy szarańcze. Żywność z owadów staje się coraz bardziej popularna, nie tylko w kontekście ciekawego wyzwania smakowego, ale przede wszystkim jako innowacyjne źródło białka. Podczas dnia spędzonego na uczelni dużo się dowiedzieliśmy i poszerzyliśmy swoją wiedzę z zakresu biologii, chemii i ekologii. Przyjemnie spędziliśmy czas i mieliśmy szansę zintegrować się między klasami oraz poznać młodych ludzi z innych szkół w Poznaniu i Wielkopolsce.

 

 

Małgorzata Morawska

Bianka Staszewska i Alicja Smoczyńska

   uczennice klasy 2C

 

  • produkty żywnościowe
  • budynek uczelni
  • produkty żywnościowe
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • owad
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • produkty żywnościowe
  • budynek uczelni
  • produkty żywnościowe
  • budynek uczelni
  • produkty żywnościowe
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • owad
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • Uczniowie podczas warsztatów
  • Uczniowie podczas warsztatów

Banery

Odnośniki

Informacje kontaktowe

Kontakt

ADRES

ul. Podgórna 12
62-020 Swarzędz

TEL.

+48 (61) 817 20 26

 

EMAIL

sekretariat@swarzedz.edu.pl

 

NIP: 777-34-11-795

 

Regon: 634427526

 

Konto bankowe: CITI HANDLOWY
Numer: 74 1030 1247 0000 0000 9148 3009

 

Inspektor Ochrony Danych Osobowych
Marcin Mrozik

 

 

 

[obiekt mapy] Lokalizacja na mapie: II LO w Swarzędzu
baner toplayer
głosowanie na MBO