-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Strona BIP
zobacz nasz BIP-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka -
Powiązane strony
Menu
Menu
„DZIEŃ WSPÓŁPRACY” NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM W POZNANIU
„DZIEŃ WSPÓŁPRACY” NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM W POZNANIU
Jak smakują jadalne owady?
Czym są eko-produkty?
Co może być drogą do sukcesu?
Wykłady, zajęcia warsztatowe, gry i zabawy edukacyjne, które miały miejsce podczas „Dnia Współpracy” na Uniwersytecie Przyrodniczym, zachęcały nas do bliższego poznania danych tematów. W przedsięwzięciu uczniowie klas biologiczno – chemicznych Podgórnej brali udział w czwartek 20 lutego br., pod opieką Pani Małgorzaty Morawskiej i Pana Mateusza Helińskiego. Podczas spotkania mogliśmy poznać uczelnię. Zaprezentowana została oferta edukacyjna, osiągnięcia i kierunki studiów. Mieliśmy również okazję spotkać się ze studentami i porozmawiać o tym, jak studiuje się na Uniwersytecie Przyrodniczym. Podczas wykładu "Paradoks głodu i otyłości" omówiony został problem niedoboru i nadmiaru spożywania żywności w różnych rejonach świata. Przedstawiono statystyki i badania dotyczące głodu i niedożywienia oraz rozprzestrzeniającej się wśród ludzi fali otyłość, dotyczące Polski i innych państw. W kolejnym wykładzie „Czy Nauka, Pasja i Relacje Mogą Być Kluczem do Sukcesu?” poruszono tematykę związaną z pozyskiwaniem wiedzy i doświadczeniem zawodowym. Wiemy już, że łączenie nauki, pasji i pozytywne relacje międzyludzkie, mogą być kluczem do sukcesu. Absolwenci Uniwersytetu Przyrodniczego wypowiadali się na ten temat. Opowiadali o swoich przeżyciach na uczelni oraz podkreślali, że studia to nie tylko nauka, ale każe dobra zabawa i relacje z innymi, które zawiązują się na studiach i trwają lata. Następnie zostaliśmy podzieleni na grupy i uczestniczyliśmy w warsztatach pt.: "Ekoprodukt- z czym to się je" oraz "Jadalne owady- fakty i mity". Dużym przeżyciem dla wielu z nas było próbowanie, jak smakują suszone świerszcze, mączniki czy szarańcze. Żywność z owadów staje się coraz bardziej popularna, nie tylko w kontekście ciekawego wyzwania smakowego, ale przede wszystkim jako innowacyjne źródło białka. Podczas dnia spędzonego na uczelni dużo się dowiedzieliśmy i poszerzyliśmy swoją wiedzę z zakresu biologii, chemii i ekologii. Przyjemnie spędziliśmy czas i mieliśmy szansę zintegrować się między klasami oraz poznać młodych ludzi z innych szkół w Poznaniu i Wielkopolsce.
Małgorzata Morawska
Bianka Staszewska i Alicja Smoczyńska
uczennice klasy 2C
Banery
Odnośniki
Informacje kontaktowe
Kontakt
ADRESul. Podgórna 12 |
TEL.+48 (61) 817 20 26
|
|
NIP: 777-34-11-795
|
Regon: 634427526
|
Konto bankowe: CITI HANDLOWY
|
Inspektor Ochrony Danych Osobowych
Marcin Mrozik
e-mail: iod@swarzedz.edu.pl
|
|
|