Warsztatach dla uczniów z okazji Światowego Dnia Cukrzycy.
4 listopada klasa dietetyczna oraz chętni przedstawiciele klas biologiczno-chemicznych wzięli udział w warsztatach z okazji Światowego Dnia Cukrzycy. Spotkanie poprowadziła pani dietetyczka z poznańskiego centrum dietetycznego Naturhouse.
W czasie pierwszego bloku zajęć dowiedzieliśmy się co nieco na temat składników pokarmowych oraz naszym na nie zapotrzebowanu. Przy okazji mogliśmy zweryfikować, czy nasza podręcznikowa wiedza jest zgodna z tym, co mówią aktualne badania dotyczące żywienia. Nie obyło się też bez ciekawostek z zakresu przyswajalności poszczególnych składników pokarmowych. Pani pokazała nam również najczęstsze błędy w żywieniu oraz sposoby jak im zapobiegać.
W drugim bloku zajęć skupiliśmy się na zagadnieniach związanych z cukrzycą. Poznaliśmy pokrótce objawy i specyfikę tej choroby, a także jej typy. Następnie w sposób praktyczny podeszliśmy do samej diety dla diabetyków (osób chorujących na cukrzycę). Zobaczyliśmy jakie połączenia produktowe są korzystne, a jakie nie. Następnie spróbowaliśmy się zastanowić nad przykładowymi kompozycjami dietetycznymi i ocenialiśmy ich prawidłowość.
Na zakończenie otrzymaliśmy drobne podarunki w postaci przepiśników - idealnych, by zachować zdrową masę ciała. Zajęcia były bardzo ciekawe, a co najważniejsze - poznaliśmy tam dużo praktycznych informacji na temat żywienia na co dzień zarówno osób zdrowych, jak i mierzących się z cukrzycą.
Zajęcia zostały zorganizowane w ramach Koła ekologiczno-chemicznego i Koła biologicznego.










