„Podróże kulturowo-kulinarne z językiem angielskim" - cykliczne warsztaty kulinarno-dietetyczne.
14 listopada w naszej szkole świętowaliśmy Światowy Dzień Cukrzycy. To wydarzenie obchodzone jest w dniu urodzin Fredericka Bantinga, który w 1921 roku odkrył insulinę, hormon bezpośrednio związany z cukrzycą. W ramach tego wydarzenia uczniowie klasy dietetycznej wraz z chętnymi przedstawicielami klas biologiczno-chemicznych uczestniczyli w warsztatach z dietetyczką, panią Kamilą Maciejczuk. Dzięki zajęciom oraz pracy własnej uczniowie przygotowali stoisko z przekąskami o obniżonej zawartości cukrów prostych. Pozwoliło nam to poznać przykłady dań, które mogą przyrządzić sobie diabetycy (chorzy na cukrzycę), by żyć ze smakiem a jednocześnie zdrowo. Wydarzenie cieszyło się dużą popularnością, a stoisko było „okupowane" przez całą długą przerwę.
Bardzo dziękujemy za zainteresowanie i liczymy na to, że w przyszłości uda nam się powtórzyć podobne wydarzenie.
Wydarzenie zostało zorganizowane we współpracy pomiędzy Kołem biologicznym, Kołem chemiczno-ekologicznym oraz p. Nadią Nowicką, wychowawczynią klasy III F w ramach innowacji pedagogicznej pt. „Podróże kulturowo-kulinarne z językiem angielskim" - cykliczne warsztaty kulinarno dietetyczne.














